RådgivningsDanmarks nye kvalitetsmodel sætter brugerne i centrum 

RådgivningsDanmark har fået en ny kvalitetsmodel, der er formuleret som fire løfter til jeres brugere. Læs mere om den nye models indhold, opbygning og betydning for din rådgivning.

Vejen til en ny version af kvalitetsmodellen 
RådgivningsDanmarks Kvalitetsmodel version 4 er blevet til på baggrund af en omfattende proces, hvor foreningens medlemmer, auditorerne, akkrediteringsnævnet og bestyrelsen er blevet inddraget. Alle bidrag er blevet samlet og taget med i udviklingsarbejdet, og i sidste ende har både akkrediteringsnævnet og bestyrelsen godkendt modellen.  

I udviklingen af modellen er der tre overordnede pejlemærker, som har været guidende for arbejdet:

1) Brugerne skal være i centrum.

2) Modellen skal ikke blive længere eller sværere at arbejde med.

3) Den form for kvalitetssikring, som løbende sker, når man sammen reflekterer over sin praksis, skal være en integreret del af modellen. 

Fire løfter til brugerne 
Kvalitetsudvikling og -sikring handler som nævnt først og fremmest om brugerne, og derfor består modellen af fire løfter til rådgivningernes brugere. En rådgivning, som bliver akkrediteret, lover gennemsigtighed, så det er tydeligt for brugerne, hvad det er for et tilbud, og hvem der står bag. På den måde kan brugerne vælge, om de vil dele deres situation og sårbarhed med netop denne rådgivning.  

Det næste løfte stiller skarpt på fagligheden, og her lover rådgivningen, at rådgiverne er klædt godt på, og at der bliver passet på dem, så de kan møde brugerne med det nødvendige overskud og nærvær.  

Hvor de to første løfter handler om det, der sker, inden brugerne møder rådgivningen, så handler løfte tre om, hvad der sker i selve mødet. Gør rådgivningen, hvad de har lovet? Og er brugernes (og andres) rettigheder sikret i mødet med rådgivningen? Det er et løfte om en rådgivning, der er præget af ordentlighed.  

Men selvom man har kommunikeret tydeligt og forberedt sig godt, kan man altid blive klogere og endnu bedre. Derfor afsluttes modellen med løftet om lydhørhed. Rådgivningen lover at lytte til brugerne, til rådgiverne og til anden relevant viden og at bruge disse input til at styrke kvaliteten af rådgivningstilbuddet.    

En mere enkel model  
Udover løfterne består kvalitetsmodellen som tidligere af en række kriterier. De konkretiserer, hvordan rådgivningen efterlever løftet. I udviklingen af den nye kvalitetsmodel er en række af kriterierne den tidligere version blevet forenklet, og andre er blevet slået sammen. Hvor tre kriterier f.eks. tidligere handlede om introduktionen af nye rådgivere, er alle krav til introduktionen nu samlet i et kriterie. 

Samtidig er nogle kriterier taget ud og bliver i stedet en forudsætning for medlemskabet af foreningen. Det vil eksempelvis være et krav, at man indhenter børneattester og forholder sig til good governance allerede i forbindelse med optagelsen som medlem af RådgivningsDanmark.  

Nogle kriterier er også taget ud, fordi der er andre tilsyn, som har det lovgivningsmæssige ansvar for dem – det gælder bl.a. kriterierne om regler for arbejdsmiljø og GDPR. 

Håbet er således, at den nye model er let tilgængelig og overskuelig at arbejde med. 

Nye kriterier om refleksiv praksis og tilgængelighed
Selvom den nye model er blevet forenklet, så er der også kommet nye kriterier til. Et nyt kriterie handler om, at man som rådgivning skal forholde sig til tilgængeligheden for brugerne. Det kan f.eks. handle om en nysgerrighed på om åbningstiderne er passende, om man bruger de rette kanaler, om de fysiske forhold gør det muligt for målgruppen at komme hen til rådgivningen osv.  

Et andet nyt kriterie handler om at understøtte en kultur på arbejdspladsen, som skaber mulighed for refleksiv praksis. Hvis man løbende skal arbejde med og sikre kvaliteten af rådgivningen, så må man også arbejde på at have en læringskultur, der sikrer, at alle medarbejdere – frivillige såvel som lønnede – sammen kan reflektere over, blive klogere på og udvikle praksis. 

Læser man modellen igennem, vil man også møde andre forskelle fra den tidligere version. F.eks. at man nu skal forholde sig til formålet med rådgivningen, motivationen af rådgivere og kunne begrunde, hvorfor man bruger frivillige og/ eller lønnede medarbejdere. 

Hvad betyder den nye model for dig som medlem? 
Selvom den nye kvalitetsmodel altså ser meget anderledes ud, vil de fleste kriterier være genkendelige for de rådgivninger, som har arbejdet med den forrige model. Men hvad betyder den nye model for de rådgivninger, som er i gang med en akkreditering eller skal til at starte processen?  

Er man allerede i gang med en akkrediteringsproces, fortsætter man selvfølgelig med den model, man er begyndt på. Er man allerede akkrediteret, vil de årlige opfølgninger og selvevalueringer også stadig ske med udgangspunkt i den version af modellen, som man blev akkrediteret ud fra. Men går man i gang med en akkreditering nu, vil man skulle arbejde ud fra kvalitetsmodel version fire og de fire løfter til brugerne. 

Vil du vide mere? 
Den nye kvalitetsmodel kan nu hentes på RådgivningsDanmarks hjemmeside.  

I Kvalitetsportalen vil medlemmer af RådgivningsDanmark også kunne finde vejledningen til den nye model samt et helt nyt dokument, som beskriver og giver tips til selve akkrediteringsprocessen. Sidstnævnte publikation hedder ”På vej mod kvalitetsstemplet – sådan foregår akkrediteringsprocessen”.  

Desuden vil vi dykke ned i den nye model og dens kriterier på årets kvalitetsseminar, så alle medlemmer lærer modellen godt at kende. Medlemmer af RådgivningDanmark kan tilmelde sig kvalitetsseminaret her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få spændende nyheder, læs faglige artikler og se vores arrangementer

Nej tak, jeg vil ikke tilmelde mig.