For mange danskere står alene, når de har det svært

Mere end halvdelen af alle danskere ved ikke, at de kan få gratis hjælp, når de står i en svær livssituation. Det viser en ny undersøgelse, der også afslører, at hver femte ofte eller altid føler sig alene med sine problemer. Derfor opfordrer en lang række sociale rådgivningstilbud nu til, at man søger hjælp hos dem, når livet er svært.

En ny undersøgelse, foretaget af Voxmeter på vegne af RådgivningsDanmark, brancheforening for gratis, sociale rådgivningstilbud, viser, at 56 % af danskerne ikke ved, at de kan få gratis rådgivning, når de har det svært. Undersøgelsen viser også, at 22 % inden for det sidste år har stået i en svær livssituation, hvor de havde brug for hjælp og støtte.

Ifølge direktør i RådgivningsDanmark, Trine Nyby, er det bekymrende, at så mange danskere ofte føler sig alene om problemerne og ikke får den nødvendige hjælp: Vi ved, at det virker, når man henvender sig til en rådgivning. Brugerne får hjælp til bedre at kunne overskue deres situation, se handlemuligheder og få viden om deres udfordring. Og det kan gøre en kæmpe positiv forskel, at man kan tale med et andet menneske helt anonymt og med det ene formål at blive lyttet til og hjulpet videre”. 

I en tid hvor vores velfærdssamfund er under stærkt pres, og danskernes mistrivsel er stigende – ikke mindst blandt børn og unge – er det helt afgørende, at der er et større kendskab til det store udvalg af gode sociale rådgivningstilbud, man kan række ud til i en svær livssituation – helt gratis. Det gælder uanset, om det er ensomhed, mistrivsel, misbrug, vold, sorg, sygdom, gæld mv., der gør livet svært.

I denne uge går en lang række rådgivninger, heriblandt Mødrehjælpen, Headspace, Hjerteforeningen og Psykiatrifonden, derfor sammen for at opfordre danskerne til at bruge www.findraadgivning.dk til at få et overblik over de mange steder, der tilbyder gratis hjælp, når livet er svært.

Fakta om undersøgelsen
Dataindsamlingen er foretaget af Voxmeter i perioden fra den 20. april til den 30. april 2023, og der er indsamlet data fra 1.500 nationalt repræsentative respondenter.

Se undersøgelsens resultater her.

Fakta om RådgivningsDanmark
RådgivningsDanmark er brancheforening for civilsamfundets sociale rådgivningstjenester som fx Livslinien, Girltalk og Alkolinjen. Foreningen blev stiftet i 2014 på initiativ af en række rådgivende organisationer ud fra et ønske om at sikre alle i Danmark lettilgængelig rådgivning af høj faglig og etisk standard.

Der findes over 50 gratis sociale rådgivninger i Danmark med dokumenteret høj kvalitet, og flere er på vej. De kan alle findes via: www.findraadgivning.dk.

I alt besvarer de sociale rådgivninger i Danmark over 300.000 henvendelser årligt fra børn, unge og voksne, der står i en svær livssituation. 

Kontakt Trine Nyby på tlf. 61317062 eller tkn@radgivnings.dk for yderligere kommentarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få spændende nyheder, læs faglige artikler og se vores arrangementer

Nej tak, jeg vil ikke tilmelde mig.