Auditor: Jeg får altid noget med, når jeg er på audit

Hvad laver en auditor? Og hvad får man ud af at være en del af RådgivningsDanmarks auditorkorps? Det har vi spurgt en erfaren auditor om i anledning af, at RådgivningsDanmark uddanner et nyt hold auditorer til april.

Niels-Christian Bilenberg arbejder til daglig med rådgivning af børn og unge hos Center for Digital Pædagogik, og siden 2017 har han været auditor hos RådgivningsDanmark. Som auditor tager han på aftalte besøg hos rådgivningstilbud, der har ansøgt om at blive akkrediteret. Gennem interviews og observationer undersøger han sammen med en auditorkollega rådgivningens praksis og vurderer, om den svarer til beskrivelsen, som rådgivningen har indsendt på forhånd. De vurderer også om praksis lever op til branchens standarder for kvalitet.

Vi har sat Niels-Christian stævne for at høre, hvorfor han egentlig vil bruge tid på at være auditor, og hvad han og hans organisation får ud af det. 

Målet er kontrol men også at give inspiration
Niels-Christian fortæller, at audits handler om at sikre den bedst mulige rådgivning til brugerne, og det er vigtigt for ham at bidrage til. Man kan ikke komme udenom, at der er et element af kontrol i arbejdet, forklarer han, men påpeger, at audits i høj grad også handler om læring og inspiration:

”Jeg synes stort set altid, at vi lykkes med at komme med nogle nye vinkler på noget eller at inspirere rådgivningerne, vi er ude hos. Det, synes jeg, er lige så vigtigt som kontrollen. Vi kan jo bidrage med de erfaringer, vi selv har. Og så bliver der efterhånden også bygget oven på dem, når man har været ude hos andre rådgivninger og kan give inspiration fra deres praksis – og også med input fra vores efteruddannelsesdage i auditorkorpset.”

Sommerfugle i maven og personlig udvikling
Niels-Christian fortæller, hvordan han som ny auditor kom ud til en rådgivning, hvor han skulle interviewe en sværvægter inden for hans eget fagområde, hvilket gjorde ham lidt nervøs. I starten var han i det hele taget nervøs for, om han nu overhovedet var kvalificeret til arbejdet.

”Det kan jeg forstille mig, at andre også spørger sig selv om”, siger han, “men at være auditor har tydeliggjort for mig, hvad jeg faktisk ved, og hvad jeg rummer, som jeg ikke var helt så bevidst om før. Jeg bliver tydeligere på min egen faglighed, når den spilles op mod andre organisationer, og når jeg har auditorbrillerne på og sidder og kigger en anden rådgivnings beskrivelse igennem. Så som menneske har jeg fået en del ud af at være auditor, synes jeg.”

Selvom han altså er blevet betrygget i, at han er kvalificeret til arbejdet, så har han stadig lidt sommerfugle i maven, når han skal ud på et audit. For som han siger: “Der er en helt særlig stemning – det er lidt en festdag og samtidig også lidt som en eksamen for rådgivningen”.

Auditorerne bliver selv inspireret
Auditorteamet læser altid rådgivningens beskrivelse af tilbuddets praksis igennem og forbereder sig sammen inden audits.

”Når man læser rådgivningens beskrivelse, kan der være ting, hvor man tænker ’hm, hvordan kan det der hænge sammen’. Men når man så kommer ud, tænker man, at det giver mega god mening, det rådgivningen har valgt at gøre. Og det er lige præcis dér, man kan hente inspiration og tage med hjem. Det handler ikke om, at vi skal hjem og gøre det samme, men man kan f.eks. få forståelse af en proces, som rådgivningen har været igennem. Alle de gange jeg har været ude, har der været små elementer, hvor jeg har sagt ’bum, det giver da god mening’”, forklarer Niels-Christian og fortæller, at han er meget ydmyg over, at rådgivningerne på den måde giver ham lov til at kigge så dybt ned i deres praksis. Det giver ham nye idéer og inspiration, som han tager med hjem til sin egen arbejdsplads.

Auditorerne er ikke alene
Som auditor er man altid ude med en anden kollega fra korpset, og det er godt, fordi man ifølge Niels-Christian tit får øje på nogle forskellige ting. På auditoruddannelsen bliver man selvfølgelig også klædt på til arbejdet og bliver oplært i RådgivningsDanmarks kvalitetsmodel, som er den, man vurderer rådgivningernes praksis på baggrund af. Modellen er, som Niels-Christian formulerer det, den ’rygdækning’ man kommer ud til rådgivningerne med – ud over selvfølgelig al den viden, man selv har i bagagen.

Da vi spørger Niels-Christian, om han vil anbefale andre at blive auditorer, siger han: “Det vil jeg selvfølgelig. Jeg synes helt grundlæggende, at det er ret væsentligt at bidrage til at kvalitetssikre og løfte rådgivningsfeltet. Og så får man jo altid noget med, når man er ude på audit og til efteruddannelsesdagene”.

For at blive optaget på auditoruddannelsen og derved få mulighed for at blive en del af RådgivningsDanmarks auditorkorps, skal man sende en motiveret ansøgning med CV senest d. 1. marts 2022.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få spændende nyheder, læs faglige artikler og se vores arrangementer

Nej tak, jeg vil ikke tilmelde mig.