#Medlemsportræt

Medlemsportræt: Bryd Tavsheden

aug 22, 2016

10 hurtige til Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden

I det første medlemsportræt har vi talt med generalsekretær Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden.

1. Hvem kan kontakte jer?

Vores målgruppe er unge i alderen 13-21 år, der har oplevet vold. Plus minus, fordi vi lægger selvfølgelig ikke røret på, hvis en 11-årig eller 23-årig kontakter os og har brug for hjælp.

2. Hvordan yder I rådgivning?

Vi har en brevkasse og telefonrådgivning samt en chatrådgivning. I 2013 kom Basen, hvor man kan komme ind og få rådgivende samtaler med socialrådgivere, psykologer, psykoterapeuter med faglighed inden for børn og unge. Vores nyeste tiltag er RejseBasen, hvor vores rådgivere tager med ud til temadage på skoler og kommer på genbesøg inden for 10 dage.
Vi oplever, at temadage på skoler er en væsentlig kontaktflade til de børn og unge, som oplever vold i deres liv.
At få åbnet op er det første skridt til at bryde tavsheden. Er RejseBasens to besøg på skolen ikke nok hjælp, får de unge tilbudt rådgivning i Basen.

3. Hvor mange ansatte/frivillige er I?

Vi har i alt 23 frivillige og ansatte rådgivere i vores rådgivningstilbud. Derudover sidder vi 6 i sekretariatet + 4 frivillige som kommer lidt ad hoc. Hertil kommer 300 flere frivillige, som hjælper med kampagner, events m.m.

4. Hvem er perfekte rådgiver den for jer?

Et empatisk, varmt og lydhørt menneske, som er fagligt dygtig og kender til området. Vi rekrutterer primært fra faguddannelserne – socialrådgiver, psykologi og psykoterapeut, men vi rekrutterer også gerne erfarne lærere og pædagoger.

5. Hvad er jeres største ambition?

At nå ud til endnu flere unge, der lever med vold!
Den seneste SFI-rapport viser, at knap hver 6. elev i 8. klasse har oplevet vold. Så der er mange, vi ikke når ud til, og derfor er vores største ambition at nå ud til endnu flere og hjælpe så mange som muligt.

6. Hvad synes du I er gode til?

Vi er gode til hjælp HER OG NU! Man skal ikke stå i kø hos os. Udover vores telefon- og onlinerådgivning kan vi med maks 1-2 dages varsel træde til med hjælp i Basen.

Fakta

Bryd Tavshedens formål er aktiv forebyggelse af vold i familien og mellem kærester gennem oplysningskampagner, temadage, en chatrådgivning, en webbrevkasse og ”Basen”, hvor børn og unge kan henvende sig direkte.

7. Hvilke udfordringer har I i jeres rådgivning?

Økonomien er en udfordring. Vi oplever, at flere fonde og puljer først udbetaler, når projekter er udført, og det er svært at finde kapital til fx de etablerede tilbud, som vores gratis rådgivninger og temadage.
Det er en udfordring at rekruttere og fastholde frivillige i mere end ét år. Vi skal derfor hele tiden være opmærksomme på at være en interessant organisation og samtidig opretholde kvaliteten.

8. Har du et eksempel fra jeres rådgivning, hvor I virkelig har gjort en forskel?

Uhh, vi har mange! Før sommerferien mødte vi fx en pige ude på en skole efter vores oplæg. Hun fortalte sin historie med skilsmisseforældre og en ubehagelig far, som fx dukker op udenfor hendes hjem i bil og venter.
“Er det her egentlig vold?”, spørger hun. Efter en samtale med vores rådgiver og efterfølgende med sin mor, kommer hun ind til samtaler på Basen. Efter et par samtaler tager hun sin lillesøster, som kæmper med tvangstanker, med ind til samtaler.
Det var psykisk forslåede piger, hvor der aldrig var blevet åbnet op for deres voldshistorie.
Her føler jeg, at vi gjorde en forskel, så de to søstre kunne få deres historie bearbejdet, og ikke uhensigtsmæssigt bære rundt på det ind i voksenlivet også.

9. Hvilken rådgivning ser I op til?

Alle rådgivninger er forskellige, og vi værdsætter hvert et rådgivningstilbud, der hjælper mennesker. Det er guld værd, at vi er så mange!

10. Hvis Bryd Tavsheden var et dyr, hvilket dyr ville I så være?

Haha, jamen vi er ikke kun ét dyr herinde.
Vi er Sankt Bernhardshunden, som finder den strandede person. På vores temadage finder vi de børn og unge, der er udsat for vold, og får skabt kontakt.
Når de så kommer herind til os, bliver vi Kænguruen, som passer på dem nede i vores lomme og hjælper dem, til de er klar til at springe ud af lommen og ind i livet. En voldshistorie skal ikke have lov til at bestemme og definere et liv fremadrettet.
Vi hjælper dem til at bryde tavsheden og håndtere et liv med en voldshistorie i rygsækken.

Bryd Tavsheden er medlem af RådsgivningDanmark.
Læs mere om Bryd Tavshedens arbejde

Læs flere nyheder
Modtag nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få information om RådgivningsDanmarks aktiviteter.