#Medlemsportræt

I praktik hos Sex & Samfund

okt 22, 2018

Hvordan foregår en anonym rådgivningssamtale på chat egentligt? Hvem sidder bag skærmen og ved telefonerne og rådgiver? Og hvad spørger rådsøgende unge om, når de kontakter Sex & Samfund? Sekretariatschef i RådgivningsDanmark Trine Nyby har været i praktik hos Sex & Samfunds rådgivning, der er akkrediteret af RådgivningsDanmark, og fået svar på disse og mange flere spørgsmål.

Hos Sex & Samfund åbner telefonerne og chatten til rådgivningerne Privatsnak og Sexlinien kl. 15 hver mandag til fredag. Rådgiverne møder ind lidt før, det går løs. De provianterer med vand og kaffe, finder sig til rette ved computerne, monterer headsets og er klar, da det første opkald lyder og den første bruger på chatten skriver. Klokken er 15.03.

På telefonen er en pige på 12 år, der har en masse gode spørgsmål om sin krop og dens udvikling. Hun kommer igennem til en af de mandlige rådgiver. Selvom han af gode grunde har svært ved at trække på egne erfaringer i denne sammenhæng, kaster han sig frimodigt ind i samtalen og spørger ind, forklarer og søger svar online undervejs, på det han ikke ved. Pigen ender med at være blevet en hel del klogere og have fået ro i maven omkring de ting, hun var bekymret for.

På chatten skriver en af rådgiverne med en ung fyr med rejsningsproblemer. Det er ikke nemt for den unge at formulere de svære spørgsmål, men rådgiveren er tålmodig og sørger for at give åbne svar, der opfordrer den unge til selv at reflektere over, hvad mulige årsager kan være. En af fordelene ved rådgivning på chatten er, at rådgiveren kan sparre mundtligt med sine rådgivningskolleger under rådgivningssamtalen, uden at det forstyrrer kontakten til den unge.

Rådgiverne hos Privatsnak og Sexlinien er typisk studerende fra medicinstudiet, lærerseminariet, psykologistudiet og lignende. Der er cirka 30 rådgivere, som dækker ugens fem rådgivningsvagter. Før de får lov at sidde ved telefonerne og på chatten, gennemgår de et uddannelsesforløb hos Sex & Samfund.

Tydelig faglighed og metodik

Det er tydeligt at høre, at rådgiverne trækker på metoder, både samtaletekniske og psykologiske, når de taler med de unge. Der er masser af empati, anerkendelse og faglighed i måden, de møder de unge på, og solid kollegial sparring undervejs. De er også dygtige til at fornemme, hvilken type rådsøgende de taler med. Fx afkoder en af rådgiverne meget hurtigt en såkaldt sex-opkalder, der er mere interesseret i at få udpenslet en masse detaljer, end i at få rådgivning. Den samtale afsluttes venligt, men bestemt med et ”jeg afrunder samtalen nu”.

Det er tydeligt at høre, at rådgiverne trækker på metoder, både samtaletekniske og psykologiske, når de taler med de unge. Der er masser af empati, anerkendelse og faglighed i måden, de møder de unge på, og solid kollegial sparring undervejs.

Intern sparring er særligt vigtigt, når de tunge og alvorlige rådgivningssamtaler tikker ind. En halv times tid inde i rådgivningens åbningstid, ringer en 14-årig pige. Hun er meget ked af det, og det tager lang tid, før rådgiveren har beroliget hende nok til, at de kan tale sammen. Pigen er i tvivl om, hvorvidt hun har oplevet et seksuelt overgreb. Samtalen varer cirka 30 minutter. Rådgiveren fortæller blandt andet om mulighederne for at blive undersøgt og for at indgive en anmeldelse. Samtalen ender med, at rådgiveren laver en aftale med pigen om, at hun skal fortælle sin storesøster, hvad der er sket. Undervejs har rådgiveren øjenkontakt med de andre rådgivere, da det er tydeligt for alle, at det er en svær samtale, og da samtalen er afsluttet, bliver rådgiveren tilbudt makker-sparring.

Efter rådgivningssamtalerne – både på chat og på telefon – bliver de unge spurgt, om de vil oplyse deres alder, køn, bopælskommune, og hvor de har hørt om rådgivningstilbuddet. Rådgiverne noterer også, hvilket tema rådgivningen har handlet om efter samtalen. Disse informationer er en del af rådgivningens faste brugerregistrering, der både hjælper rådgiveren med at hjælpe den unge og er en del af Sex & Samfunds vidensindsamling.

Kom i praktik i en rådgivning

Det er utroligt lærerigt at opleve kvalificeret rådgivning på tæt hold. Det giver forståelse for de praktiske og tekniske rammer omkring rådgivning og indsigt i, hvor stor betydning god rådgivning kan have for mennesker i krise.

Derfor vil RådgivningsDanmark gerne hjælpe med at planlægge et praktikbesøg i en af foreningens akkrediterede rådgivninger. Kontakt sekretariatet, hvis det har interesse.

Om rådgivningerne Privatsnak og Sexlinien

Privatsnak og Sexlinien har åben hver mandag til fredag fra kl. 15–19. Rådgivningerne kan kontaktes per telefon eller chat i dette tidsrum. Derudover er det muligt at skrive til rådgivningernes onlinebrevkasser. Privatsnak henvender sig til de 10-15 årige, Sexlinien til de 10-25 årige.

Sex & Samfunds rådgivninger blev akkrediteret i 2016. Det betyder, at rådgivningerne lever op til en række fælles kvalitetsstandarder for rådgivningstilbud. Læs om RådgivningsDanmarks akkrediteringsordning.

Læs flere nyheder
Modtag nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få information om RådgivningsDanmarks aktiviteter.